MAKALELER / Dünya Ekonomisi Nereye Gidiyor








Dünya Ekonomisi Nereye Gidiyor:

 

1—2008 Krizi ile FED tarafından basılan ve piyasaya sürülen dolarları FED tekrar geri çekemedi.ve hala para basmaya ( sınırsız para basarak) devam ediyor.


1.1—AB Merkez Bankası da aynı yolda yürüyor.

 

2—Bu etkiye dünya ekonomisinde borsa kayıpları(-%30-Büyük buhrandaki gibi)-negatif faiz ile tepki vermekte.Bu duruma fed kontrolü kaybetti yorumu yapılabilir mi.


3—Öte yandan koronavirus salgını ile Çin vs üretim ciddi anlamda gerilemiş durumda.

 

4—Yüksek miktarda para basma ile akışkanlar mekaniği benzeşimine göre para akışında paranın yoğunluğu artarken-akıcılığı(vizkozitesi) düşmekte.Bu ise daha yüksek pompa güçleri anlamına gelmekte.Dünya ekonomilerinin-FED vs toplam pompalama güçleri bunu herhalde sağlayamaz.Bu durumda pompa devri düşerken aynı zamanda akış türbülansa kaymaya başlar.Türbülans yüksek direnç yani enflasyon anlamına gelecektir.

 

4.1--Kısaca  dünya ekonomisi bir enflasyon ortamına doğru ilerlemekte.Bu ise zayıflayan mal ve hizmetleri daha pahalı hale getirirken aynı zamanda koronavirus ile ciddi anlamda bir üretim kaybı var(en az %30).

 

4.3--Sonuç olarak dünyada mal ve hizmetlerin daha pahalı olduğu-gelişmekte olan ülkelere daha az paranın aktığı-fakirliğin daha güçlü hale geldiği-gelir uçurumunun ciddi anlamda arttığı bir döneme mi girilmekte.

 

5—Koronavirus dünyada üretimin tek bir ülkeye yığıldığı(Çin) dünya ekonomisi için nasıl tehlikeli bir duruma neden olabileceğinin bir göstergesi olabilir mi.Bu anlamda her ülke mümkün olduğunca başta temel ihtiyaç maddeleri olmak üzere tüketimin en az %50 sini üretebilme yeteneğinde olması gerektiğini göstermektedir.

 

6—Koronavirus salgını ile üretimin yavaşlaması sınıra ulaştığı düşünülebilen küresel ısınmayı yavaşlatmış olabilir.Bu anlamda dünyanın böyle bir üretim perhizine girmesi iyi olabilir mi.

 

7—Dünyada gıda üretiminde temel dengesizliklerinden biriside örneğin ABD üretilen gdo lu mısır ve soyanın %75 i hayvan yemi olarak insanlar et tüketsin diye kullanılmakta.


7.1--Küresel sera gazı emisyonun co2 den daha önemlisi metan kaynağı çiftlik hayvanları.Ayrıca gdo lu soya-mısır için amazonda ormanlar tarla açılması için yakılmakta.

 

7.2--Bu işin çözümü insanların hormonlu antibiyotikli gdo lu soya ile beslenen çiftlik hayvanlarının etinin ciddi anlamda azlatması-talep edilmemesi ile mümkün olabilir.

 

8—Dünya ekonomisi enflasyon ortamında belirsizleşirken belirsizliğe karşı en iyi çözüm olan emtia-altın-gümüşe yatırım artabilmekte.

 

9—Çözüm dünya ekonomisinin

1--perhize girmesi

2--fed in bastığı parayı geri çekmesi

3--gıdanın daha adil paylaşılması

4--her ülkenin ayağını yorganına göre uzatması(denk bütçe)-

5--enerji-su-iş-üretim-hizmet vs verimliği ön plana alması-uygulaması

6--dünyanın üretimin dünyaya dengeli olarak dağıtılması politikalarının uygulanması

7--Küresel ısınma ile ciddi olarak teknoloji yardımıyla mücadele edilmesi

8--yenilenebilir enerji-sürdürülebilir ekonomi politikalarının uygulanması

9--daha insancıl bir devreye girilmesi(yaşlıların-doğanın-hayvanların korunduğu bir yapı)

10--aile kavramının ön plana çıkarılması

11--yavaş şehir hareketinin güçlendirilmesi

12--bilim ve sanata yatırımın artması

13--uzay çalışmalarında daha ileri gidilmesi olabilir mi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 668

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.