MAKALELER / Atık-Denizlerde Olan Plastik Atıklar Kolay Kolay Bozulmuyor





Atık-Denizlerde Olan Plastik Atıklar Kolay Kolay Bozulmuyor:

 

1—Bir araştırma Enstitüsü’nden Pasifikte, Peru kıyılarını incelenmesinde derin deniz yatağını taranmasında , denizin dibinde birçok ila 1999 yılları arasında Alman yoğurt kabı bulunmuştu. Bunlaradan ayrı bir de  Coca Cola kutusu bulunmuştu.Kutu 1988 yılındaki üretilmişti.

 

2--Raman spektroskopisiyle yapılan incelemede-Lazer destekli bu yöntem bir malzemenin moleküler bileşimini belirleyerek polimerlerin değişip, değişmediği hakkında bilgi veriyor.


2.1--Sonuca göre ne poşet ne de yoğurt kabında parçalanma ya da indirgenmeye işaret eden herhangi bir bulguya rastlanmadı.

 

2.2--Poşetteki politelende herhangi bir kimyasal veya fiziksel bozulma belirtisi görülmediği gibi PET kaplamalı polistiren yoğurt kabında da herhangi bir bozulma belirtisi tespit edilmedi. Hatta üzerindeki yazılar bile hala okunuyordu.

 

2.3--Ayrıntılı incelemelerle iki objenin üzerinde ince bir bakteri tabakası oluştuğu görüldü. Bu biyofilm, polimer tipine bakmaksızın tüm yüzeyi kaplamıştı.

 

2.3.1--Daha önceki araştırmalardan bu tür biyofilmlerin birkaç gün içinde oluştuğu bilindiği için, araştırmacılar plastiklerin üzerindeki bakterilerin en az 20 yıl önce yerleşmeye başladıklarını düşünüyorlar. Bu sonuçtan yola çıkan araştırmacılar plastiğin deniz diplerinde olasılıkla yüz yıllar ile bin yıllar boyu kalıcı olabileceğini söylüyorlar.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 211

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.