MAKALELER / Bursa'nın karbon salınımında 2030 hedefi kişi başı 3.70 ton





Bursa'nın karbon salınımında 2030 hedefi kişi başı 3.70 ton


1--Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği ‘İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yerel Yönetimler Bileşeni Semineri’ Berussa Otel’de yapıldı.


2—Bursa da 2014 yılına  göre yıllık kişi başı 4.61 ton olan karbondioksit salınımının 2030 yılında 5.37 tona çıkması öngörülerken, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Bursa İklim Değişikliği Eylem Planı kapsamında yapılacak çalışmalarla %20 azaltımla kişi başı karbon salınımın 3.70 ton seviyesinde tutulması hedefleniyor.


3--Bursa ili toplam karbon ayak izinin 12.8 milyon ton olarak hesaplandığını belirtti. Salım envanterinde, en büyük payı % 32 ile sanayiye ait yakıt ve elektrik tüketiminin aldığını, onu sırasıyla % 20 ile konutlara ait yakıt ve elektrik tüketimi ve % 19 ile kent ulaşımının takip ettiği dikkati çekmekte.


3.1--Bur­sa nın, Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonunun %  2.7’sini oluşturduğu belirlendi.


4—Yorum:


1—Bursa Büyükşehir Belediyesinin kendi çabalarıyla oluşturduğu bu çalışmayı tüm belediyeler herhalde yapmak zorunda.Bunu sağlayacak ise Bakanlığın EİEİ tarafından hazırlayacağı genel çalışmayı ve çalışmaya göre tüm belediyelerin hedefi ve bu hedef için yapılması gerekenlerin listesinin verilmesi olabilir.ve her yıl hedeflerin ne kadar başarıldığı kontrol edilmeli. 


Karbondioksit emisyonu için yapılan bu çalışma il yeşil sertifika uygunluk raporunun(enerji su tasarrufu vs) bir parçası olabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 241

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.