MAKALELER / İmar Uygulamaları için Öneriler-2-Belediye





Belediye Uygulamaları İçin Öneriler-2


3--Binalarda Çelik Kullanımının Teşviki:


3.1—Türkiye de  konutlarda çelik kullanım oranı % 0,5 iken,İngilterede % 54, İskandinav ülkelerinde % 40, Fransa ve Almanyada ise % 30 civarındadır.


3.2--Çelik ahşaptan 21,betonarmeden 10 kat daha esnektir. Deprem güvenliği açısından risk taşıyan zeminli bölgeler için uygun bir malzemedir.


3.3--Türkiyede özellikle kentsel dönüşümde hafif çelik yapı sistemleri ile lüks ve kalıcı konut üretilebilir.


3.4--Depreme en iyi karşılık veren malzeme çeliktir.Bu nedenle kentsel dönüşümde yenilene binalar için hafif çelik yapı kurulması bazı bölgelerde zorunlu kılınırken bazı bölgelerde teşvik edilmelidir.


3.5—Bu anlamda riskli mahallerde kentsel dönüşüm çerçevesinde çelik yapı kurulması teşvik edilebilir veya şart koşulabilir.


4--Depremle İlgili Temel Yaklaşımlar:


1-Tüm bölgenin hazır pratik programlar ve test etkinliği ile deprem risk haritaların çıkartmak.Ada bazında kentsel dönüşüm için kat adedini artırarak yeniden yeni yönetmeliğe uygun büyük müteahhit açmak.


2--Deprem  sonrası simülasyonu-senaryo yapmak.Bu planlarda


1-yolların durumu(riski en aza indirmek için önerilen yollar(sağlık araçlarının geçmesi için)


2--yol üzeri riskli geçitlerin güçlendirilmesi--kaldırılması,


3--Ulaşılacak hastanelerin yolları üzerinde tüm riskleri kaldırmak ve bu hastaneleri tamamen güçlendirmek


4--ilgili temel teknik personelin evlerinin deprem risk kontrolllerini yapmak


5--x günlük gıda ve su depolamasını sağlamak-en uygunu market ve toptancıların her halükarda bu miktarı sürekli stokta tutmasını yasayla vs sağlamak.


6--deprem sonrası sahipsiz çocuklar için(organ kaçakçılığına karşı) belediyede ilgili komisyonu şimdiden oluşturmak,çocuklar için oyun alanların belirlemek, Psikolojik destek sistemini şimdiden kurmak ve ilgili elemanları şimdiden belirlemek,


7--işyerlerinin yeniden kurulumu ve depremde temizlik için gerekli teknik alt yapıyı araç ve gereçler büyük ölçekli araç parkını elde tutmak veya özel firmalarla  organize etmek.


8--Kamu binalarındaki tüm kayıtları çelik kasa içinde CD ye ve aynı anda büyük taşınabilir belleklere kaydedip korumak,

 

5--Kentsel Dönüşümde Temel İlkeler:


1—Kentsel dönüşümde mahalle arasında kalan yerler belediyenin önderliğinde kurulacak esenlerde esinder vs gibi bir dernek vasıtasıyla dönüştürülürken,120 konutun üstündeki alanlar TOKİ Vasıtasıyla dönüştürülebilir.


1.1—Esinder gibi bir dernek ilçede iş yapan müteahhitlerin derneğe belli oranda sermaye yatırmasıyla oluşturulabilir.ve dernek iş alıp-bitirdiğinde katılanların sermayeleri oranında iş verip-kar dağıtımı yapacaktır.


2—İlçede kentsel dönüşüm yaparken müteahhitlerin sermaye yeterliğine ve yaptıkları işlere mutlaka bakmalı-ardından yeterliği görülenlere belge vermeli-ayrıca mütahhitler belediyeye kesinlikle daire başına örneğin 300.000 TL bir teminat mutlaka yatırmalıdır.Yarım kalacak işler bu teminat ile bitirilebilir.


3—Kentsel dönüşüm projelerine harçlardan muafiyet sağlanması doğru olup,tek tek yıkılıp yeniden yapılan binalara kentsel dönüşüm ne kadar doğru olabilir.Bunlar yenileme olarak tanımlanıp,harçlardan muaf tutulması doğrumu.


4—Kentsel dönüşümün motoru daire sahiplerinin kentsel dönüşüm rızasının alınması olup,bu konuda ikna gücü yüksek-pazarlama yapmış bir sözleşmeli belediye görevlisini sırf bu işe memur etmek doğru olabilir.Ayrıca rıza vermeyen dairelerde kamulaştırma seçeneği de elde tutulabilir.


4.1—Kentsel dönüşümde müteahhitlerin bu işe girmesi için imar artırımında 5 katlı yerler için …………… yaptığı gibi 10 katlı bina izni verilirse bu mümkün olabilir.Yoksa 1.5 kat imar artırımı ile bu iş zor olabilir.


5.1--Depreme Karşı Politika Önerileri:


1--İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Dr.Seda Kundak Japon Uluslar arası İşbirliği Ajansı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi nin 7.7 büyüklüğündeki Deprem Senaryosuna göre farklı kriterler açısından deprem riski en yüksek mahallelerini belirledi:Bu Listeye göre:a)-Mahallenin yaşı,konut adedi,plansız yapılaşma kriterlerine göre:


 2--Yukarıdaki tabloya göre can kaybına neden olan göçük bina ve işyeri oranı % 6 olduğu için yapılacak en iyi şey göçecek binaları saptayacak bir yöntem bulmak ve bu binaları yıkıp yeniden yapmak.


2.1--Binaların göçüp göçmeyeceği konusunda en etkili ve hızlı bilimsel yöntem olarak P25 Metodu kullanılabilir.P25 Metodu İTÜ İnşaat Müh.Öğretim Üyesi Prof.Dr.Gülten Gülay-İnş.Yük.Müh.Engin Bal ve Prof.Dr.Semih Tezcan  tarafından 18 aylık bir süre içinde geliştirildi.

 

2.1.1--P25 metodu ile binayı  bir saat içinde  yani bina başına 750$ gibi düşük bir maliyet ile betonarme binanın göçüp-göçmeyeceğini karot numunesi almadan 3 kişilik bir ekip ile elektronik ultrasonografik yöntem ve bilgisayar programı ile % 95 kesinlikle tahkik etmek mümkündür.


2.2--Yöntemde  kolon-perde ve dolgu duvar boyutları,taşıyıcı sistem düzeni,bina yüksekliği yönetmelikte tanımlanan çeşitli yapısal düzensizlikler,malzeme ve zemin özellikleri gibi parametreler ve ultrason ile elde edilen değer programa girilmekte P puanı 25 in altında ise  depremde binanın kesin olarak çökeceği kesinleşmekte.


2.3--Bu yöntem ile bina başına 750$ bir saat içinde kent genelinde ise 2 yıl içinde bütün binalar hızlı ve etkili olarak bu testten geçebilir.


6—Kentsel Dönüşüm:


1—Kentsel dönüşümü sadece TOKİ marifeti ile yapılandırmak örnek vermek gerekirse 1000 jul luk bir işi 2-3 jul ile çözmeye çalışmak anlamına gelir ki bu çok zor olur.


2—Kentsel dönüşüm ancak tüm müteahhitlerin ve TOKİ nin hep birlikte bu işe girişmesi ile mümkündür.


3- Doğal dönüşüm:Ömrünü tamamlayan binalar yıkılır ve doğal olarak dönüşerek yeniden yapılır.


3.1—Kentsel Dönüşüm:Kentteki binaların statik,estetik ,çevresel kusurlar nedeniyle yıkılıp yeniden yapılması.


3.2--Kentsel dönüşümde kentin her yerini dönüşüme girmesine para ve zaman yetmez.


4--Bahçeli düzende düzgün yapılmış semtleri Kentsel dönüşüme sokmak sözkonusu olamaz.Buradaki binalar eskidikçe doğal yeniden yapılır.


5--Bir adanın kentsel dönüşüme uğrayabilmesi için estetik olarak uygunsuzluk,bozuk yapılaşma,statik olarak uygunsuzluk,çevre açısından uygunsuzluk durumu sözkonusu olabilir.


6--Bu anlamda İstanbulda kentsel dönüşüme uğrayabilecek ilçeler hızlı kentleşmenin yaşandığı,fazla katların olduğu,çevre ve estetik olarak uygun olmayan binaların yer aldığı adalar olabilir.Öte Yandan aynı ilçede sağlıklı yapılaşmanın olduğu,yada başka bir mahallesinde bozuk yapılaşmanın olduğu yerler-adalar da  bulunabilmekte.


7--Kentsel dönüşüm bölgeleri,bir beyin cerrahı titizliği ile araştırılmalı


8--Kentsel dönüşüm için önceden uygulanacak muhtemel bölgeler saptandıktan sonra buralara daire daire anket yaptırılmalı.Kentsel dönüşümü istiyorlar mı,istiyorlarsa nedeni,istemiyorlarsa nedeni,dairenin tapusu var mı kaç ortak var,ortaklar rıza gösterir mi gibi anket soruları olmalı.Kentsel dönüşümde halk anket vs arkanıza almadan yürümek alt yapıyı kurmadan çalışmak istenen sonucu vermeyebilir.


9--ilgili bölge halkına buraya kentsel dönüşüm uygulanacak kabul edermisiniz şeklinde anket yaptırılmalı ,bölge halkının oluru alındıktan


10--Uygun olmayan binalara tebligatlara ev ev yapılmalı.


11--Kentsel dönüşüm  uygulaması yapılırken imarlar kaldığı yerden aynen devam etmeli. İmarlar durdurulmadan bu işlerin yapılması daha uygun olacaktır.İmar alımında tevhid alt sınırı örneğin arsa alanı 250 m2 nin altındaki arsalar tevhid yapılmak şartıyla bina yapılma şartı getirilebilir.250 m2 nin altına imar verilmemesi uygun olabilir.Bu suretle daha kaliteli bina yapımı için gereken büyük arsa alanı için alt yapı sağlanabilir.Daha önce uygulanmaya çalışılan 500 m2 şartı,şartları zorlayan bir değer olarak düşünülebilir.


12--Kentsel dönüşümde tebligat yapılan binaların en az …..500 m2 olması gibi bir şart  zor olabilir zira aynı ev için müteahhitin 4 kardeşden vekalet alması bile zor olabilir buna karşın 250 m2 olabilir.


13--Kentin otopark sorunu için …m2 şartı yerine  büyük bir olasılıkla 100 m2 lik arsaların kamulaştırılıp-buralara asansörlü çelik konstrüksiyonlu çok katlı modüler otopark yapılması ile bu sorun büyük oranda çözülebilir.


14—Kentsel Dönüşüm Yapılırken Temel Yapılar Şunlar Olabilir.


1—İlçede kentsel dönüşüme uygun alanlarınönce anket ile bölge halkının görüşünün alınması- tevhid koşulu ile saptanması ve ilanı-tebligatları


1.1— kentsel dönüşüme uygun alanların planlardan-helikopter ile havadan-google earthtan-yerinde kontrol ile saptanması.


1.2— kentsel dönüşüme uygun  alanların statik açıdan kontrol yöntemi ile saptanması.


1.3—(1.2) ve (1.3) e uygun alanların müşterek çalışma ile kentsel dönüşüme uygun alanların kesin olarak belirlenmesi.


1.4-- kentsel dönüşüme uygun alanların 15 günlük askı süresi ile ilan tahtasında ilan edilmesi.


1.5—İlan süresi sonda daire sahiplerine zabıta ile binalarının statik ve çevresel açıdan kentsel dönüşüme girdiğinin tebliğ edilmesi(daire sahiplerini tevhid için zihnen hazır duruma getirme)


1.6—Müteahhitlerin tevhide başlayıp,projeleri belediye sunmaları.ve imar artırımını belirli aralıkta müteahhidin kar edeceği-daire sahiplerine kira ödeyecek düzeyde tutmak.


1.8—Kentsel dönüşüm için alanların ilan edilmesine kadar imarların kaldığı yerden verilmesinin devamı.Eğer bu denetim firmaları ve mimari bürolar dükkanı kapatırsa yeniden iş yapacak büro bulunmayabilir.

 

11—Kentsel dönüşümde,dönüşüm ada bazında olmalıdır.Adalar binaların yıpranma-yorgunluk-yaş faktörleri dikkate alınarak, her bina için P25 metoduyla binanın göçüp-göçmeyeceğinin saptandıktan sonra  ve her bina için P25 Metod sonuçları ada bazında işlendikten sonra adaların kentsel dönüşüme giriş takvimi belirlenebilir.


11.1--Binaların göçüp göçmeyeceği konusunda en etkili ve hızlı bilimsel yöntem olarak P25 Metodu kullanılabilir.P25 Metodu İTÜ İnşaat Müh.Öğretim Üyesi Prof.Dr.Gülten Gülay-İnş.Yük.Müh.Engin Bal ve Prof.Dr.Semih Tezcan  tarafından 18 aylık bir süre içinde geliştirildi.


11.2--P25 metodu ile binayı  bir saat içinde  yani bina başına 750$ gibi düşük bir maliyet ile betonarme binanın göçüp-göçmeyeceğini karot numunesi almadan 3 kişilik bir ekip ile elektronik ultrasonografik yöntem ve bilgisayar programı ile % 95 kesinlikle tahkik etmek mümkündür.


11.3--Zira depremde insan zaiyatına neden olan binanın göçmesi olduğu için İTÜ de ilgili hocanın bilgisayar destekli ultrasonografik beton analizi ile yani P25 metoduyla 1 saatte binanın göçme durumu % 95 saptanabiliyor.


11.4--Yöntemde  kolon-perde ve dolgu duvar boyutları,taşıyıcı sistem düzeni,bina yüksekliğiyönetmelikte tanımlanan çeşitli yapısal düzensizlikler,malzeme ve zemin özellikleri gibi parametreler ve ultrason ile elde edilen değer programa girilmekte P puanı 25 in altında ise  depremde binanın kesin olarak çökeceği kesinleşmekte.


11.5--Bu yöntem ile bina başına 750$ bir saat içinde kent genelinde ise 2 yıl içinde bütün binalar hızlı ve etkili olarak bu testten geçebilir.


11.6--Bu metod için www.gocergocmez.com--www.egitim-arvakfi.org--tezokan.gmail.com--0212.3526559 tlf dan bilgi alınabilir.


12—1999 Marmara Depreminde hasar durumu ve yüzdeleri şöyle:


1--Göçen bina oranı ..................% 6  


2--Ağır Hasarlı Bina oranı......% 7,2


3--Orta Hasarlı Bina oranı….% 14,5


4--Az Hasarlı bina oranı….....% 16,5 


5--Hiç Hasarsız bina oranı.......% 55,8


12.1--Yukarıdaki tabloya göre can kaybına neden olan göçük bina ve işyeri oranı % 6 olduğu için yapılacak en iyi şey göçecek binaları saptayacak bir yöntem bulmak ve bu binaları yıkıp yeniden yapmak.Bu anlamda:

 

12.2—Statik Kontrolda binalarda beton kalitesini tayin etmek için-Öngörü yapmak amacıyla beton kalitesi basit bir yöntemle öngörülebilir:

Beton Kalitesini Ölçmek için Basit Bir Metod: Binanın beton sınıfı pratik olarak şmit çekici dışında ,matkap metodu ilede tayin edilebilir.Bunun için  kolon 720 W lık küçük matkap ile beton 12 mm lik beton matkap ucu ile 12 cm derinlikte delinir ve delme süresi cep tlfnun kronometresi ile ölçülür.Ölçme süresi 20 sn ise  beton sınıfı C20 ,18 sn ise kabul C18 edilebilir.


13--İlçe Belediyeleri Yukarıdaki Yöntem ve forma göre bölgelerinde bulunan binaların P25 yöntemiyle ve genel kontrolunu belli şartları taşıyan özel firmalara ihale ederler.


13.1.1--Kentsel dönüşümde ada bazında her binanın P25 metodu ile statik uygunluğunun incelenmesi ücretlendirilmesi,ilçe belediyeleri ile Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılacak protokolle ,şimdiden su makbuzuna ilave ücret ile ücretlendirilmeli ve ücretlendirme 1 yıla yayılırken ,bina incelemeleri de bir yıla yayılır ise binaları inceleyecek firmalar için bina başına yaklaşık 1000-1200 TL lik ödemesi aynı zamanda gerçekleşecektir.


13.2--İhaleyi alan firma bir yandan her bina için statik,jeofizik,imar durumu,mekanik-elektrik,çevre ,yangın yönünden tam rapor düzenlerken alınan bu raporlara göre ilçede oluşturulan kurul yıkım kararı  veya  ilave düzenleme kararı çıkarabilir.


13.3--Çıkarılan kurul kararı 15 günlük itiraz süresi  süresi sonunda kesinleşir ve kesin kararlar askıdan kaldırılır.


13.4--Belediye ada bazında veya tek binalar bazında yıkılacak binaların listesini müteahitlerin listeye ulaşması için belediyede panoya asar.Müteahhitler yıkım karası çıkan bina sahiplerine giderek her daire için bir daire vermek suretiyle bina imalatı için gereken yapıları sağlar ve daire sahiplerinin bina imalatı bitinceye değin kiralarını öder.


13.5--Yıkımı Gerçekleştirme:Bina yıkım faktörü ve kp25 faktörü ada bazındaki ortalama değeri kritik değerleri aşıyorsa ada bazında yıkım kararı verilebilir.Yıkım için açılacak ihalede:


a)-En kısa sürede yıkımı gerçekleştirme şartı


b)-Yeteri kadat teknik ekipman ve mühendislik alt yapısı


c)-Referanslar ve toplam yıkım m2 si kriterlerine göre yıkım enkazından çıkarılacak hurda demire karşılık yapılacak işin bedava yapılması şartları altında ada bazında çok kısa sürede yıkım gerçekleştirilebilir.


d)--Müteahhitle bir yandan proje çizdirip,ruhsat çıkarmaya çalışırken,öte yandan hurda demir karşılığı yıkımı yapacak belediye yeterlilik onaylı yıkım firmaları yıkımı gerçekleştirir. Örneğin MTKA firması bu işlere talip olduğunu gazete beyanı ile belirtmiştir.

 

13.5--Müteahhitlerin yıkımı yapılmış bina arsalarına girebilmeleri için bir kaynak oluşturulmalıdır ki müteahhit bu işe girsin.Bu ise 5 katlı binaya en az 2 kat fazla verirse müteahhit kar eder ve daire sahibinin kirasını ödeyebilir.7 kat veya üzeri imar vermek ile mümkün olabilir.


13.6--Kısaca durumları haritalara işlenmiş binalar için ada bazında yada uygun şartlarda lokal bazda binalar için ek imar vermek suretiyle yani imarını artırmak suretiyle  bu işin kamusal harcama yapılmadan gerçekleşmesi sağlanabilir.


13.7--TOKİ,KİPTAŞ gibi kamu firmalarını bu işe sokulması bu işin çözülmesini mümkün kılmaz.Zira İstanbul un kentsel dönüşüme uğraması için harcanacak enerji örneğin 1 terajul ise TOKİ ve KİPTAŞ ta bu işe ayrılacak enerji 1/1000 kadar bile olamaz.Üstelik TOKİ ve KİPTAŞ I yani kamuyu ticarete sokmak doğru değildir.Buna karşın TOKİ ile denetleme ve kontrolde protokol imzalayan Belediyeler,bina kontrolünü TOKİ ye yaptırmaları uygun olabilir.


13.8--TOKİ  binaları statik,vs anlamda iyi bina olmakla beraber bu binaların çevre düzenlemesi-ağaçlandırma-peyzaj,süs havuzu pek yok.Denetimde yeni yapılacak binalar için peyzaj projesi,yenilenebilir enerji projeleri,atık dönüşümü kesinlikle aranmalıdır.


13.9--Binaların tam incelenmesi ile ilçe bina rapor kurulları için gereken raporlama aynı zamanda bitirilebilir.Özel firmalar yukarıda anlatılan yöntemler ile bir yandan binalar için tam raporlama yaparken bir yandan binaların durumlarını sembollerle ilçe haritalarına  işleyeceklerdir.Ve haritalarda yıkılacak binalar tarama ile gösterilecektir.


13.10--Bu haritaların Büyükşehir onayı sonrası ardından ilgili adalara ek imar artırımı karası Büyükşehir Meclisince sağlanmalıdır.Özel firmalar tarafından üretilen Bu raporlara göre ilçe  kurulları her bina için yıkım emri raporu düzenleyip bunu ilçede 15 günlük süre içinde itiraz etme hakkı tanıyacaktır..


13.11--Kentsel Dönüşüm için Büyükşehir Belediyesi tarafından Kentsel Dönüşüm Md.adı altında yetkilerin tek elden toplandığı bir birim direk Başkana bağlı olarak oluşturulmalı. Birim içinde Deprem Md.,İtfaiye Md.İSKİ,İGDAŞ,ilçe Belediyelerinden geçici görevli Mühendisler (İmar durumu,Makina-Elektrik,Jeofizik,İnş Müh) yetki imzalı memurlar olmalı.Memur seçiminde 10 yıl tecrübe,konusunda uzman-pratik çözümleyici vs özelliklere göre seçim yapılmalıdır.


13.12--Sözkonusu Müdürlük İlçe belediyelerince yapılacak kentsel dönüşümde üst kurum olarak faaliyet göstermelidir.Kentsel dönüşüm ilçe belediyeleri tarafından gerçekleştirilecektir.  ilçe her binanın uygunsuzluğu,uygunluğu ilave düzenlemelerle ilgi tek tek bina raporunu onaylamalı-


Raporlardaki  yıkılacak,yıkılmayacak haritalar işlenecek ve ardından yıkım süreci gerçekleştirilecek.Yıkım ya ada bazında yada lokal olarak gerçekleştirilecek.Yıkım İlçe Belediyesi Kontrolünde yapılacaktır.Yıkım sonrası için alt yapı projeleri hazır olarak alt yapı yıkım sonrasında Büyükşehir Belediyesi tarafından tesis edilecektir.


13.13--TOKİ,KİPTAŞ  gibi kamu kurumları bu işin dışında olmalı.Bu iş için imalatçı firmalar sadece konut üretimi yapan firmalar-müteahhitler olmalı ve bunlarda aranacak şartlar sermaye-ekipman ve eleman vede referans m2 si yeterliği belli değerin üzerinde olan A sınıfı firmalar olmalı.


13.14--Çelik Deprem güvenliği açısından risk taşıyan zeminli bölgeler için uygun bir malzemedir.Türkiyede özellikle kentsel dönüşümde hafif çelik yapı sistemleri ile lüks ve kalıcı konut üretilebilir.Kentsel dönüşümde yenilene binalar için hafif çelik yapı kurulması bazı bölgelerde zorunlu kılınırken bazı bölgelerde teşvik edilmelidir.Çelik kullanımında çeliği yangına karşı korumak için çelik yapıların yangına dayanıklı boya ile boyanması  vede alçı-alçı duvar sistemlerinin kullanılması şart koşulabilir.

 

7--Mimari Kontrol:Plan Notlarına Girilmesi Uygun Olabilen Notlar:


1--Binanın mevcut Mevcut İstanbul İmar Yönetmeliğine uygunluğu kontrol edilebilir.Mimari kontrolde ,sağlıklı kontrol yapabilmek için  Mevcut İstanbul İmar Yönetmeliğinde, sahayla uyumlu olmayan maddelerine karşı aşağıdaki düzenlemelerin plan notlarına Alınmasıyla düzeltmeler yapılabilir.Belki bir sonraki aşama bunların yönetmelikte düzeltilmesi olabilir.


2--Yönetmeliklerin yetersiz kalması ve günceli büyük ölçüde içermemesi nedeniyle gereken düzeltme ve ilaveler plan notlarında yapılmalıdır.


2.1--Kontrolun  yapıldığı tarihteki değil,binanın imalatının yada projesinin onaylandığı tarihteki İstanbul İmar Yönetmeliği esas alınmalıdır.


3--İmar yönetmelikleri,sahada karşılaşılan sorunlara ne kadar teknik olarak cevap verebilmektedir.Bu anlamda ,yönetmelik maddelerinden  esas anlamını koruması kaydıyla raportörlerin,binada yönetmelik dışı bazı uygulamalar varsa ,teknik ve sıhhi vede hukuki açıdan sorun yoksa raportör ,yapılan uygulamayı bir tutanakla onaylayabilmelidir.Bu imkan,statik vs açıdan uygun olmak kaydıyla  bir çok binanın ruhsat alınmasını mümkün kılabilir.


5.3--Ruhsat yenilerken,bina yapılmamış ise mevcut imar yönetmeliğine,imalatı bitmiş ise,imalatın başlandığı tarihteki-proje onay tarihindeki imar yönetmeliği esas alınmalıdır.Bu anlamda imalatı bitmiş binaya çekme mesafeleri vs uygularken bu madde dikkate alınmalıdır.


5.4--İstanbul İmar Yönetmeliğinin,sahada realiteyle uyumlu olmayan maddeleri için ciddi anlamda revizyon gerektirdiği açıktır.Bu anlamda çalışma yapılabilir.Ve bu çalışma ,  plan notları için temel teşkil edebilir. Özellikle,otopark,sığınak,özürlü asansörü,araç asansörü ciddi anlamda sıkıntı yaratmaktadır.


5.6-- 20 araçlık otopark yerine,kişinin beyan edeceği kadar araçlık otoparkın yapı için uygun olacağıdır.Bu imkan Bodrum katların depolama-işyeri vs  amaçlı olarak işyeri kurulumu mümkün olabilir ki sahada bunlar depolama amaçlı kullanılmaktadır.


5.7--Sığınaklar,savaş zamanı da sığınak amaçlı olarak , normalde sulh zamanı,işyeri olarak m2 ye düşen insan sayısı düşük olacak biçimde kullanılması hukuki olarak kayıt altına alınabilmelidir Yani plan notuna girebilmelidir.


5.8--Mevcut yönetmelikle,çatı katlarında teras alanı % 25 ile sınırlandırılmıştır.Bu geçmişe ve geleceğe dönük olarak sınır kaldırılmalı yerde sağlayamadığımız yeşil alanı,teraslarda yeşil alan oluşturmak-peyzaj projesi yapılmak kaydıyla kullanabilir.Plan notlarına girecek ifade:Çatı katlarında yeşil alan meydana getirmek kaydıyla % 25 olan  teras alanı sınırı kaldırılmıştır.


5.9--Mevcut yönetmelikte ağaç dikimi ifadesi var olup-işbitirme safhasında ağaçların dikilip-dikilmediğini kontrolü için iskanda binanın ağaçlandırmalı resimleri konulmalıdır.


5.9.1--bahçelerde %50-%50 süs-meyve ağacı dikilmesi şartı


5.9.2--Site tarzı yerlerde mimari safhada peyzaj ve sulama projesi istenmelidir.ve de projede süs havuzu kameriye-oyun parkı mutlaka olmalıdır.


5.9.2--Sitelerde kaldırımlara süs ağacı-arsa sınırı içinde kalan yeşil alanlara %50-%50 meyve-süs/çalı dikilmesi sağlanmalıdır.


5.9.3—Konut binalarında Müteahide iş bitirme safhasında bütün Fransız balkonlarında balkon ferforjesi ile kapı arasına ince uzun saksılı yada Fransız balkon ferforjesine askılı ince uzun canlı çiçek koydurmak.-zemin katlarda pencere koruma ferforjesi ile pencere arasına saksıda çiçek koydurmak.


5.9.3-- İstanbul İmar Yönetmeliğinde her binanın işbitirme safhasında dikeceği ağaç sayısı için kurulum alanı dışında İnşaat alanın her 25m2 için bir ağaç şartı olup,bu değer çıkacak ağaç sayısı için İstanbul yerleşim şartlarında düşük bir değer olup bunun yerine plan notlarına girmek üzere Ağaç dikiminde kullanılabilir yeşil alanın her 5 m2 için 1 adet 5 cm çapında yapraklı süs-meyve ağacı dikilebilir şartı getirilebilir.Kullanılabilir yeşil alanı olmayan kaldırımı 1.5 m den daha geniş cephelerde her 2 m de bir yapraklı 5 cm çapında ahşap çıta korumalı olarak 5 cm çaplı yapraklı ağaç dikilmelidir. 





Makalenin İzlenme Sayısı : 233

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.