MAKALELER / Dünya 2030 Yılında Buz Devrine Girebilir mi-İklim Değişimi







Dünya 2030 Yılında Buz Devrine Girebilir-İklim Değişimi:

 

1—Bilim insanları, dünyada en son 1645-1715 yılları arasında görülen buz devrinin, 2030 yılında tekrardan yaşanabileceği konusunda tüm insanlığı uyardı.

 

2--İngiltere’deki Northumbia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Valentina Zharkova liderliğindeki araştırma ekibi, gelecekte yaşanması olası iklim değişikliklerinin önceden tahmin edilebilmesini sağlayan bir model oluşturdu.

 

3--Geliştirilen model, 2020 ila 2030 yılları arasında Güneş'in manyetik dalgalarının birbirini sonlandıracağını gösteriyor. 


3.1--Peki bunun anlamı ne? Zharkova ve ekibinin tespit ettikleri göstergelere göre, 2021 yılı itibarıyla dünyadaki sıcaklığın düşeceği ve 2030 yılında yeryüzünün mini bir buzul çağına girebileceği söyleniyor.

 

4--Zharkova, yaşanacak iklim değişikliğinin küresel ısınmanın etkilerini azaltabileceğini de ifade ediyor: “Umarım, Güneş’in manyetik döngüleri baz alınarak hesaplanan bu 30 yıllık soğuma etkisi dünyadaki kirlilik ve küresel ısınmanın etkilerini bir nebze azaltabilir”

 

5--Zharkova ve ekibinin oluşturduğu modelde Güneş'in 2022 yılında en üst seviyesine ulaşacağı 25. döngüsünde bir çift manyetik dalganın değerlerinin aniden düştüğü gözlemlendi.

 

6--Bilim insanları, 2030-2040 yılları arasında meydana gelmesi beklenen 26. döngüde ise, bu dalgaların birbirlerini sonlandıracağını ve Güneş'in etkinliğinde yüzde 60 oranında bir azalma olacağını söylüyor.

 

7--Eğer bilim insanlarının öngördüğü gibi Güneş'in aktivitelerinde bu denli bir azalma yaşanırsa, dünya son olarak 1645-1715 yıllarında yaşadığı buz devrinin bir benzeriyle daha karşı karşıya kalabilir.

 

8—Yorum:


8.1—Küresel ısınma karşıtlarına göre karbondioksit salınımının küresel ısınmaya etkisi yok. Karbondioksitin etkisiyle daha yeşil bir çevre oluşturduğu için faydalı.

 

8.2—Küresel ısınma yoksa çevremizde oluşan iklim anormallikleri neden oluyor.Onlara göre bir iklim değişimi var.Daha önce olan daha sonra da olacak bir iklim değişimi.Himalaylar vs Buzulların erimesi, sıcaklık etkisi küresel ısınmadan değil iklim değişiminden.İklim değişimin temel nedeni güneşin etkinlikleri.

 

8.3—Şehirlerde bu sıcaklıklar neden yüksek.Bunun nedeni yoğun şehirleşme-betonlaşma-yeşil örtünün yok oluşu.Sellerin vs oluşu şehirlerin betonlaşmasının bir sonucu.Şehirler için çözüm yeşil alanı ve yağmuru emen toprak alanı artırmak-binaları beton vs yerine ağaç ve yerel malzemeden inşa etmek olabilir.

 

8.4—Küresel ısınma karşıtlarına göre IPCC politik bir kurum,kullanılan çok sayıda parametreden dolayı küresel ısınma modelleri gerçeği ifade etmek uzak.

 

8.5—Küresel ısınma olsada olmasada enerji-su tasarrufu projeleri gerçekleştirmek hükümetlerin ev ödevi.

 

8.6—İklim değişimine bağlı küçük buzul devri için ülkeler enerjilerini nükleer santrallerden karşılayabilir.Bu anlamda nükleer teknoloji önemli.


9--Yorum:


1--Küresel ısınma ile birlikte eriyen buzullar dunyada ekvatorun çevresine yığılmakta ve ekvator daha şişkin hale gelmekte.Bu durumda muhtemelen dünyanın ekseni 23 derecenin üstünde daha fazla eğik hale gelebilir mi.Bu durumda güneş ışıkları daha eğik hale geleceği için dünya daha soğuk bir döneme girebilir mi.


2--Ayrıca eksen kaotik olarak hareket etmekte.Bu yaz eyyamı bahur adı verilen aşırı sıcaklar eskiden 1-2 gün sürerken bu yaza haftalarca sürdü.Bu nedenle dünya soğuk dönem ve içinde aşırı sıcakları da barındıran bir döneme doğrumu ilerliyor

 

Kaynak:tamindir.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 306

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.