MAKALELER / Abel Ödülünün-2019 Sahibi Karen Uhlenbeck ile Yapılan Söyleşiden Alıntılar







Abel Ödülünün-2019 Sahibi Karen Uhlenbeck ile Yapılan Söyleşiden Alıntılar:

 

1--19 Mart 2019 tarihinde Norveç Fen Edebiyat Bilimler Akademisi’nden tüm dünyanın hem büyük bir şaşkınlık hem de büyük bir sevinçle karşıladığı bir duyuru yapıldı. Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Abel Ödülü’ne 2019 yılında ilk defa bir kadın matematikçi layık görülmüştü.

 

2--Amerikalı matematikçi Karen Keskulla Uhlenbeck, geometrik kısmî diferansiyel denklemler, ayar (gauge) teorisi ve integrallenebilir (integrable) sistemler üzerine yaptığı çalışmalarıyla son 40 senede geometri, analiz ve matematiksel fizik konularında bir devrim yarattığı için bu ödülü kazanmıştı.

 

3--Norveç Fen Edebiyat Bilimleri Akademisi, 2002 yılında Grup Teorisi’nin kurucusu Norveçli matematikçi Niels Henrik Abel’in 200. doğum yılını kutlamak için Abel Ödülü’nü başlatmıştır.

 

3.1--Abel Ödülü, konularında çığır açmış, önemli gelişmeler kaydetmiş matematikçilere verilmektedir. Bu ödülü 2003 yılında alan ilk matematikçi Jean-Pierre Serre’dir.

 

3.2--Bunun dışında Michael Atiyah (2004), Isadore Singer (2004), Peter Lax (2005), Lennart Carleson (2006), S. R. Srinivasa Varadhan (2007), John G. Thompson (2008), Ja- cques Tits (2008), Mikhail Gromov (2009), John Tate (2010), John Milnor (2011), Endre Szemeredi (2012), Pierre Deligne (2013), Yakov Sinai (2014), John F. Nash Jr. (2015), Louis Nirenberg (2015), Andrew Wiles (2016), Yves Meyer (2017), ve son olarak Robert Langlands (2018) bu prestijli ödülü kazanan matematikçilerdir.

 

3.3--Karen Uhlenbeck’in bu ödülü kazanan ilk kadın matematikçi olmasından ötürü 2019 Abel Ödülü özel bir yere sahiptir.

 

3.4--Karen Uhlenbeck 1942 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio Eyaleti’nde dünyaya geldi. 1968 yılında Brandeis Üniversitesi’nde Richard Palais’nin danışmanlığı altında doktorasını tamamladı.

 

3.5--MIT ve California Üniversitesi-Berkeley’de doktora sonrası çalışmalar yaptıktan sonra sırasıyla Illinois Üniversitesi-Urbana Champaign (1971- 1976), Illinois Üniversitesi-Chicago (1976-1983), Chicago Üniversitesi (1983-1988), ve Texas Üniversitesi-Austin’de (1983-2014) öğretim üyesi olarak çalıştı. 2014 yılında emekli olduktan sonra Princeton’a yerleşen Karen Uhlenbeck halen İleri Çalışmalar Enstitüsü’nde (Institute for Advanced Study) ve Princeton Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etmektedir.


3.6--Karen Uhlenbeck, Abel Ödülü dışında daha birçok prestijli ödüle layık görülmüştür. Bunların arasında 1983’te MacArthur Ödülü, 2000’de Fen Bilimleri Ulusal Madalyası, 2007’de Steele Bilim Ödülü sayılabilir.

 

3.6.1--Bunun dışında Nisan 2019’da Amerikan Matematik Derneği Karen Uhlenbeck’e, Park City-IAS Enstitüsü’nü kurduğu ve Kadın Matematikçiler Programı’m başlattığı için “genç matematikçilere verilen en iyi destek” ödülünü vermiştir. En son olarak 2020 Steele Yaşam Boyu Başarı Ödülü de kendisine verilmiştir.

 

4--Karen Uhlenbeck, doktora tezini “değişkenler hesabı” (calculus of variations) üzerine yapmıştır. Daha sonra harmonik fonksiyonların geometrideki uygulamalarına bakmış, bu teknikleri geliştirerek geometrik problemleri diferansiyel denklemler yardımıyla çözme konusunda uzmanlaşmıştır.

 

4.1--Bu tekniklerin en önemli uygulamalarından biri fiziktedir. Atomların çekirdeğindeki proton ve nötronlar “kuark” isimli parçacıklardan oluşur ve bu parçacıkların nasıl davrandığını açıklayan diferansiyel denklemler fizikte “gauge teorisinde” büyük önem taşır.

 

4.1.1--Bu denklemlerin çözümlerinin, tekillik (singularity) olarak isimlendirdiğimiz, tanımsız olduğu noktalar vardır. Fizikçiler için bu noktaların analizi gerekmektedir ve tanımsız olmaları büyük bir sorundur

 

4.2--Abel Ödülü’nün açıklandığı 2019 bahar döneminde güzel bir tesadüf Princeton Üniversitesinde bulunmaktaydım. O dönem IAS’te geometrik analizde özel bir program yapılmaktaydı. Dünyanın değişik yerlerinden uzman geometriciler bir araya gelmiş, bugünün çözüm bekleyen matematik problemleri üzerine kafa yoruyorlardı.

 

4.3--Karen Uhlenbeck de aramızdaydı, hemen her gün seminerlere katılıyor, uzman görüşüyle beyin fırtınası seanslarında genç matematikçilere yardımcı oluyordu.

 

4.4--Abel Ödülü açıklandığında IAS’i büyük bir heyecan ve coşku kaplamış, geometri programımız her gün gazetecilerin röportaj yaptığı, videoların çekildiği, kadın matematikçilerin zaferinin kutlandığı bir festivale dönüşmüştü. Türkiye’nin gözde bilim dergilerinden Matematik Dünyası’nın Karen Uhlenbeck ile bir söyleşi yapma teklifini büyük bir sevinçle ve gururla kabul ettim.

 

4.5--Yıllardır bana mentor olmuş, çalışmalarımda ve akademik hayatımda büyük bir destek sağlamış bu harika insanın Abel Ödülü’nü Türkiye’deki matematikçilerle paylaşmaktan daha büyük bir şans olamazdı. Karen Uhlenbeck, kendisine bu söyleşi fikrini ilettiğimde büyük bir memnuniyetle kabul etti.

 

4.6--Söyleşinin olduğu gün IAS’in Fuld Hail isimli ana binasında buluştuk. Adres: 1 Einstein Sokağı, Princeton, New Jersey. Bir üst katta Einstein’m çalıştığı kütüphane ve bütün duvarlarda önemli bilim insanlarının fotoğrafları var, ortam o kadar güzel ki, orada bir köşeye ilişip, bir kağıt kalem çıkarıp teorem ispat etmek istiyor insan...

 

4.7--Ka¬ren Uhlenbeck her defasında olduğu gibi tam zamanında geldi. O pırıl pırıl parlayan gözlerinin arkasında müthiş bir zeka olduğu her halinden belli. Gülümsüyor. Matematik sorularıyla beni tahta önünde defalarca bir teoremden diğerine gönderen bu harika insana soru sorma sırası şimdi bende. O yüzden ben de gülümsüyorum.Söyleşi için Beraberce ofisine geçtik.

 

 5--Salur: Öğrencilere, genç matematikçilere, kadın matematikçilere vermek istediğiniz bir kariyer tavsiyesi var mı?

 

5.1--Uhlenbeck: Genç matematikçilere tavsiyem, matematiğe duydukları heyecanı gündelik yaşam dertlerine dalıp kaybetmesinler. Mesela bugün birçok akademisyen iş başvurularına dolayı büyük bir stres yaşıyor, halbuki sonunda kimse işsiz kalmıyor.

 

5.2--Evet belki en çok istediğiniz pozisyonu alamıyorsunuz ama akademi bir meslek olarak çok güzel. Kişisel problemler yüzünden matematiğe verdikleri öncelikten vazgeçmesinler. Bunun dışında verebileceğim en büyük tavsiye sağlıklarına çok dikkat etsinler, sağlık her şeyden önemli.

 

6--Salur: Abel Ödülü’nü almanız çok büyük bir başarı. Bu ödülü diğer insanların hayatlarını değiştirmekte kullanmayı düşünüyor musunuz?

 

6.1--Uhlenbeck: Bu konuda neler yapabileceğim üze-' rine bayağı düşündüm. Abel Ödülü’mün yarısını kadınları ve azınlık statüsündeki diğer grupları destekleyen programlara bağışladım. Matematik dışında çevre konularına da ilgili olduğum için, Abel Ödülü’nün getirmiş olduğu popülariteyi çevre problemleri konusunda sesimi duyurmak için kul-lanmaya çalışacağım.

 

7--Salur: Abel törenini hepimiz seyrettik, çok güzel bir kabul konuşması verdiniz. O anda duygularınız nasıldı?

 

7.1--Uhlenbeck: Hiçbir şey hissedemeyecek kadar he-yecanlıydım, her tarafım uyuşmuştu. Norveç’te ödül töreninde başlayan o heyecan eve gitmek için uçağa binene kadar devam etti, aslında bayağı gergin bir durumdu. Oradaki en güzel şeylerden biri, öğrencilerimi ve postdoklarımı görebilmekti, onları orada mutlu görmek beni de çok mutlu etmişti.

 

8--Salur: Doktora öğrencileriniz için söylemek istediğiniz bir şey var mı? (Bu soruyu duyunca gülmeye başlıyor. Belli ki doktora öğrencilerini tahta önünde bayağı bir terletmiş, ve şöyle ekliyor.)

 

8.1--Uhlenbeck: Hepsi de çok iyi matematikçiler olduklarını ispatladılar...

 

9--Salur: Okuyucularımıza vermek istediğiniz son bir mesaj var mı?

 

9.1--Uhlenbeck: Benim tecrübeme göre, geçmişte yaşanan negatif ortamlara, zorluklara takılıp kal¬mamak gerekiyor, çünkü bunun fazla bir faydası yok. Şimdi düşünüyorum da belki de en zor zamanlarım Vietnam Savaşı’na denk gelen Berkeley’deki yıllarımdı, ama öte yandan o yıllar belki de matematikte kendimi en çok geliştirdiğim zamanlardı.

 

9.2--Illinois Üniversitesi-Chicago’da geçirdiğim yıllarda çok fazla ders veriyordum, çok yoğundu ama öte yandan en güzel matematiğimi yaptığım yıllardı. 0 dönemde günlük hayatta yaşadığım zorlukları fazla önemsemeden matematiğe odaklanmıştım.

 

9.3--Kendimize “ulaşılabilir” bir hedef seçmemiz çok önemli, mesela benim hedefim hiç zaman profesör olmak değildi, benim hedefim matematik öğrenmekti.

 

9.4--O dönemde kadınların matematik profesörü olması nerdeyse imkansızdı ama ben buna takılmadım, hedefimi matematik öğrenmek olarak belirledim ve bunun için de her fırsatı değerlendirdim, hala da öğrenmek istediğim birçok konu var. Geçmişte yaşanan zorluklara ve gelecekte olabilme ihtimali olan negatif durumlara fazla takılmamak gerekiyor.

 

10--Sonsuz boyutlu uzayları çalışmak tek başına yeterli değildir, ilerleme yapmak istiyorsanız detaylı analiz tekniklerini öğrenmek ve uygulamak zorundasınız. O yüzden bizden sonraki matematikçiler hem geometri-topoloji hem de analiz tekniklerini öğrenmek zorunda kaldı.

 

10.1--S.T. Yau, Calabi sanısını çözüp, arkasından birçok yeni teorem ispatladığı sırada ben hem geometri-topoloji hem de analiz tekniklerini bildiğim için çok şanslı bir yerdeydim.

 

11--Salur: Yang-Mills denklemleri üzerinde çalışmaya nasıl karar verdiniz?

 

11.1--Uhlenbeck: Chicago Üniversitesinde Michael Atiyah’m verdiği 3-4 tane konuşmayı dinledim. Atiyah çok güzel konuşma veren bir matematikçiydi. Gang e teorisi ilgimi çekti, matematikçilerin çoğu bu konu hakkında fazla bir şey bilmiyordu. Fiber bundle'lan üzerine yazılmış iki ders kitabı vardı, bunlardan biri Husemoller diğeri Steenrod. Bunlar anlaşılması çok zor kitaplardır.

 

11.2--Ben kendi başıma çalışıp bu kitaplardan konuyu öğrendim. Analiz konusunda da uzmanlaştığım için gauge teorisindeki problemlere ilk defa kısmî türev denklemlerindeki teknikleri uygulayan kişi olmayı başardım.

 

11.3--Hatta çok iyi hatırlıyorum, o dönemlerde (1980’in bahar döneminde) Cliff Taubes (halen Harvard’daki matematik profesörlerinden biri) beni haftada bir gün IAS’te ziyaret ediyordu, kendisi Harvard’da doktora öğrencisiydi, bana “calculus of variations” öğret dediğinde, “senin çözmek istediğin problemlere calculus of variations yeterli olmayacak” dediğimi gayet iyi hatırlıyorum. Ve haklı da çıktım.

 

12--Salur: Matematik ve uygulamaları hakkında ne düşünüyorsunuz ?

 

12.1--Uhlenbeck: Akademik hayatımın ilk yıllarında matematik ve uygulamalı matematik arasında çok ciddi bir ayrım vardı. Bunu biliyorum, çünkü bir dönem eigenfunction1 larla çok ilgilenmiş ve Sturm Liouville Teorisi’ni çalışmıştım. Bu konuyu daha iyi öğrenmek istediğimde ise bu konuya ilgi duyan hiç kimseyi bulamamıştım, ama 47 sene sonra bakıyorum o dönemde bu konularla çok ilgilenen, başka bir bakış açısıyla bakan uygulamalı matematikçiler varmış. Sanırım şimdi aradaki uçurum o kadar fazla değil.

 

12.2--Matematik o kadar çok değişik konuda kullanılıyor ki... Keşke biyologlar kullandıkları matematiği daha iyi anlasalar, keşke matematikçiler yaptıkları matematiğin uygulama alanlarını daha iyi kavrasalar, maalesef çoğu zaman insanlar sadece çalıştıkları konunun içinde kalıyor, başka konularla olan bağlantılarına pek bakmıyor.

12.3--Sadece kendi konularındaki konferanslara katılıyor, kendi konularıyla ilgili insanlarla konuşuyorlar. O yüzden ayrım sadece matematik ve uygulamalı matematik arasında değil, matematik ve fizik, matematik ve bilgisayar bilimi, hatta hatta matematiğin kendi altdalları arasında bile oluyor.

 

13--Salur: IAS-Princeton’da sizin başlattığınız Kadın Matematikçiler Programı ’ndan bahseder misiniz? Ben sizin bu programda öğrenciniz olmuştum ve bunun akademik hayatımda büyük faydasını gördüm.

 

13.1--Uhlenbeck: Bu programa ilk başladığımız zamandan bugüne çok şey değişti. İlk başladığımızda buraya gelen öğrencilerin çoğunun hiç kadın mentoru olmamıştı. Bu programa başvuru sayısı o kadar fazla değildi. Kabul ettiğimiz öğrenciler birbirleriyle güzel bir iletişim içindeydi.

 

13.2--Şimdi çok daha fazla başvuru var ve desteklenmeye ihtiyacı olan birçok öğrenciyi kabul edemiyoruz. Bu bence büyük bir problem, çünkü böyle yoğun başvurularda genelde hep en tepede, en başarılı görünenler seçilir, halbuki listenin altlarında yer alan, fırsat verilse harikalar yaratacak, en tepedekilerden bile daha başarılı olacak adayları gözden kaçırırsınız. Bu durum beni ve diğer organizatörleri fazlasıyla rahatsız ediyor.

 

14--Salur: Kontenjanı arttırmanız mümkün mü?

 

14.1--Uhlenbeck: Evet, kontenjanı zaten arttırdık ama bunun sonucunda buraya gelen öğrenciler birbirleriyle daha az iletişimdeler, ayrıca en büyük sorunlarımızdan biri bu genç insanlar için yeterli sayıda mentor bulamıyoruz. Bu programa birçok doktora öğrencisi başvuruyor, ama doktora sonrası postdok, asistan profesör pozisyonlarına pek fazla başvuru olmuyor.

 

15--Salur: Akademik hayatınızın en güzel tecrübelerinden birinden bahsedebilir misiniz?

 

15.1--Uhlenbeck: Sanırım akademik hayatımda geçirdiğim en güzel zamanlardan bir tanesi 1979- 1980 yılında IAS’te geçirdiğim dönemdi. Doktoramı alalı 10 seneden fazla olmuştu. IAS’te o zaman çok verimli bir sene geçirdim, Shing Tung Yau ile matematik konuşmamın akademik kariyerime çok pozitif bir etkisi oldu.

 

15.2--Mesela bugün verilen birçok geometrik analiz seminerinde, o dönemde yapmış olduğum matematikten bahsedilir. Philadelphia’da, UPenn’deki seminerlere de devamlı katılıyordum, IAS’te Chuu-Lian Terng’le devamlı matematik konuşuyorduk, ofislerimiz yan yanaydı, hatta o kadar çok konuşuyorduk ki bazen yan ofislerden gelip uyarmak zorunda kalıyorlardı.

15.3--Çok gürültü yaptığımızdan yakınanlardan biri de ofisi doktora programına başladığını hatırlıyorum. Matematik profesörleri çalışkan öğrencileri severler, o dönemde kızların matematikte başarılı olmaları beklenen bir durum olmadığı için, ilk başta kız öğrencilere karşı ağırdan alan bir tavır sergileseler de derslerinde başarılı, matematiği seven bir kız öğrenciyi gördüklerinde destek veriyorlardı.Ben de matematiği çok sevdiğim için üniversite hocalarımdan hep destek gördüm, herhangi bir problem yaşamadım.

 

15.4--Bu arada bahsetmeden geçemeyeceğim, matematik eğitimim boyunca maalesef sadece bir tane kadın profesörden ders aldım, o da doktora eğitimimin ilk yılmdaydı, kompleks analiz dersimizin hocası Cathleen Morawetz’di.

 

16--Salur: Michigan Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra doktora hocanız Prof. Palais’yi nasıl seçtiniz? Brandeis Üniversitesinin atmosferini nasıl buldunuz?

 

16.1--Uhlenbeck: Michigan’dan mezun olduktan sonra doktora programı için önce NYU’ya gittim, o okulun çok iyi bir itibarı vardı, ayrıca New Jersey’de büyüdüğüm için de o bölgeye alışmam zor olmaz diye düşündüm.

 

16.2--O dönemde NYU matematik bölümünde profesör olan Lipman Bers kendi çabalarıyla birçok kadın matematikçi yetiştirmişti. Bu alışılmış bir durum değildi.

 

16.3--Lipman Bers NYU’dan ayrıldı. Ben de 1 sene okuduktan sonra, evlendim ve eşim Harvard’a gittiği için Boston’a taşındık. Ben o dönemde MIT veya Harvard’a başvurmayı bile düşünmedim, Amerikan Bilim Akademisinden doktora bursum (NSF) vardı, Brandeis’a hiçbir zorluk yaşamadan kabul edildim.

 

16.4—Tez danışmanım Richard Palais’yi gayet bilinçli şekilde seçtim, kendisi harika bir hocadır, çok güzel ders anlatır, onun Ucalculus of variations” dersini çok sevmiştim, ayrıca o dönemde kendisi matematiğe yeni bir bakış açısı getiren sonsuz boyutlu uzaylarla uğraşıyordu. Ben de tezimde özel bir sınır değer probleminin (boundary value problem) özel bir şeklini çalışmak istemiyordum. Sonsuz boyutlu uzayları çalışmak çok heyecan vericiydi, yeni bir konuydu, ve riski almak istedim.

 

17--Salur: MIT veya Harvard’a başvurmayı düşünmedim bile derken, sebebi (Czaten kabul etmezler” diye düşünmeniz miydi?

 

17.1--Uhlenbeck: Hayır, tahminimce hemen kabul ederlerdi, ben de giderdim ve bu benim için çok büyük trajedi olurdu çünkü ben o ortamda mutlu olamazdım. O yıllarda o okullardaki matematik bölümünde bir kadın olmak çok zordu. Brandeis’da da öğrencilerin arasında bir kadın görmek hocaları şaşırtıyordu, ama ben o kadar çok çalışıyordum ki bana itiraz etme gibi bir şansları olmadı. (Bunu söylerken Karen Uhlenbeck’in gözlerindeki o ifade öğrencilik yıllarında ne kadar çok çalıştığını öyle güzel anlatıyor ki.)

 

17.2--Salur: Brandeis’da sizden başka kadın doktora öğrencileri var mıydı?

Uhlenbeck: Benden başka 3 kadın öğrenci daha vardı diye hatırlıyorum, bir tanesi benden 2 sene öndeydi, diğer iki tanesi de ben oraya transfer olduğumda birinci sınıfa başlamışlardı. Ama onlara ne oldu bilmiyorum.

 

18--Salur: Doktora sonrası çalışmalarınızı California Üniversitesi-Berkeley ’de yaptınız.

 

18.1--Uhlenbeck: Aslında önce MIT’de bir sene çalıştım. Ondan sonra Berkeley’e geçtim.

 

19--Salur: Berkeley’de hiç kadın mentorunuz oldu mu?

 

19.1--Uhlenbeck: Hayır, olmadı. Sadece Berkeley’de değil akademik hayatımın hiç bir döneminde bir kadın mentorla çalışma fırsatım olmadı.

 

20--Salur: Peki Berkeley de hiç kadın öğrenciniz oldu mu?

 

20.1--Uhlenbeck: Evet, Amy Cohen orada lisans öğrencisiyken benim doktora derslerimden birini almıştı.

 

21--Uhlenbeck: insanlardan ziyade o dönemdeki ma¬tematik konuları beni yönlendirdi. Mesela çok karışık görünen, birçok indeksli, lineer olmayan diferansiyel denklemleri anlamak için geliştirilen yeni analiz teknikleri ve bunları sonsuz boyutlu uzaylara taşımak çok heyecan vericiydi. Sonsuz boyutlu uzaylarda standart kalkülüsün çalıştığı durumlar vardı, ama bazen de çalışmadığı yerler oluyordu. Bu teknikleri sonsuz boyutlarda anlamak çok yeni bir bakış açısıydı ve sonradan gördük ki hakikaten çok başarılı oldu.

22--Salur: Sizin için geometrik analizi yaratan matematikçi diyorlar, siz genç arkadaşlara geometrik analizin nasıl başladığını anlatır mısınız?

 

22.1--Uhlenbeck: Geometrik analiz aslında genel analiz olarak başladı. Bazı kısmî diferansiyel denklemleri çözmek için sonsuz boyutlu vektör ve Banach uzaylarını kullanmanız gerekir. Bunun temelinde aslında kuantum mekanği vardır, çünkü kuantum mekaniğini çalışabilmeniz için sonsuz boyutlu lineer uzaylar gereklidir. 20. yüzyılın ilk yarısında bu fonksiyon uzaylarını anlamak için birçok lineer analiz yapılmıştır. 1960’larda ise fonksiyon uzayları ve “implicit function theorem” gibi yeni gelişmeler oldu.

 

22.2--O dönemde analiz, geometri ve topoloji teknik¬lerini birbirine bağlayan üç temel çalışmayı söyleyebilirim, Lie gruplarının topolojisini üzerindeki analiz tekniklerini uygulayarak bu denklemlerin tanımsız olduğu noktaların değişik koordinat sistemlerine geçildiğinde tanımlı hale geldiğini göstermiş ve fizikte (gauge teorisinde) büyük bir ilerleme sağlamıştır.

 

22.3--Bir başka önemli çalışmasında minimal yüzeyleri araştırmıştır. Minimal yüzeylerin özelliği, alanı minimize eden şekillerdir. Sabun filmleri olarak da düşünülebilir. Karen Uhlenbeck’in yüksek boyutlu minimal yüzeylerin daha başka şekiller alabildiğini gösterirken kullandığı analiz teknikleri bugün birçok fiziksel modelleme çalışmalarında kullanılmaktadır.

 

23--Özetle söylemek gerekirse, Karen Uhlenbeck’in geliştirdiği geometrik analiz teknikleri yeni bir bakış açısı getirerek birçok fizikçi ve matematikçinin daha önceden çözülememiş birçok problemde ilerleme kaydetmesine yardımcı olmuştur.

 

30—Yorum:Matematik evreni sonsuz öncede vardı.Ve kainat bu matematik evreni üzerinden çalışır.

 

10--Dipnotlar

 

1--Richard Sheldon Palais (1931- ) doktorasını 1956 yılında Harvard Üniversitesi’nden almıştır. Karen Uhlenbeck’in doktora hocasıdır. 37 yıl Brandeis Üniversitesi’nde görev yaptıktan sonra 1997 yılında emekli olmuştur. 2004 yılından beri California Üniversitesi- Irvine’da ders vermektedir. Uzmanlık alanı geometri, topoloji ve analizdir. Özellikle sonsuz boyutlu uzaylar ve geometrik analizde yaptığı çalışmalarla tanınan önemli bir matematikçidir.

 

2--Cathleen Synge Morawetz (1923-2017) doktorasını 1951 yılında New York Üniversitesi’nden almıştır. 1998 yılında Fen Bilimleri Ulusal Madalyası’m kazanan ilk kadın matematikçidir. Uzmanlık alanı kısmî diferansiyel denklemlerdir, https: //www. ams . org/ journals/notices/201807/rnoti-p764. pdf http://mathshistory.st-andrews.ac.uk/Biographies/Morawetz.html

 

2.1--jeodeziklere bağlayan Bott-Periodicity (Period) Teoremi, negatif eğriliği (curvature) olan uzayların içinde tanımlı harmonik uzayların varlığını ispat eden Eells-Sampson’un makalesi ve 1963’teki Atiyah-Singer Index Teoremi...

 

 3--Lipman Bers (1914-1993) doktorasını 1938 yılında Prag Üniversitesi’nden almıştır. Aka¬demik hayatı boyunca 50’ye yakın doktora öğrencisine danışmanlık yapmıştır, bu öğrencilerin üçte biri kadındır. 1975 yılında Amerikan Matematik Derneği’nin Steele Bilim Ödülü’nü kazanmıştır. Uzmanlık alanı geometri, topoloji, analiz ve uygulamalı matematiktir. https://www.nap.edu/read/ 10269/chapter/3#26+ https://www.ams. org/books/mbk/093/mbk093-endmatter. pdf http://mathshistory.st-andrews. ac.uk/Biographies/Bers.html

 

4--Amy Cohen doktorasını 1970 yılında California Üniversitesi-Berkeley’de tamamlamıştır. 2013 yılında Amerikan Kadın Matematikçiler Derneği’nin Louise Hay Ödülü’nü almıştır. Rutgers Üniversitesi’nde uzun yıllar dekanlık görevinde bulunmuştur. Uzmanlık alanı diferansiyel denklemler ve uygulamalarıdır. http://sites.math.rutgers.edu/ ~acc/ https://awm-ath.org/awards/hay-award/hay-award-2013/

 

5--Shing Tung Yau (1949- ) doktorasını 1971yılında California Üniversitesi-Berkeley’de tamamlamıştır. Diferansiyel geometri, geometrik analiz ve matematiksel fizikteki çalışmalarından dolayı 1982’de matematiğin en önemli ödüllerinden biri olan Fields Madalyasını almıştır.

 

5.1--Bunun dışında daha birçok ödülün sahibidir, bunlar arasında 1981 yılında Veblen Ödülü, 1991 de Humboldt Bilim Ödülü, 1997’de Amerikan Ulusal Madalyası, 2010’da Wolf Ödülü sayılabilir. Halen Harvard Üniversitesi matematik bölümünde öğretim üyesidir. 1994 yılında Gökova Geometri-Topoloji Konferansı’na katılmak için Türkiye’ye gelmiştir, https ://www. nytimes.com/2006/10/17/science/17yau. html http://mathshistory.st-andrews. ac.uk/Biographies/Yau.html   https://www.intlpress.com/site/pub/pages/ journals/items/iccm/content/vols/ 0007/0001/a002/ http://gokovagt.org/ 1994/index.html

 

6--Michael Atiyah (1929-2019) doktorasını 1955 yılında Cambridge Üniversitesi’nden aldıktan sonra Princeton’daki İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde çalışmaya başlamıştır. Akademik hayatının büyük bir bölümünü Oxford, Cambridge üniversiteleri ve IAS’te geçirmiştir. Matematiğin en büyük ödülleri arasında sayılan Fields Madalyası’m 1966 yılında, Abel Ödülü’nü de 2004 yılında almıştır. Diferansiyel geometride çok iyi bilinen Atiyah-Singer Index Teoremi’nin ispatını 1963 yılında açıklamıştır.1996 yılında Gökova Geometri-Topoloji Konferansı’na katılmak için Türkiye’ye gelmiştir. https : //www. newton. ac. uk/about/history/atiyah https://www.ias.edu/news/2019/sirmichael-atiyah-celebrated-mathematician-dies-89

http://gokovagt.org/1996/index.html

 

7--Clifford Henry Taubes (1954- ) doktorasını 1980 yılında Harvard Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 1991 yılında Veblen Ödülü’nü, 2008 de Clay Bilim Ödülü’nü ve Ameri-kan Ulusal Bilimler Akademisi Ödülü’nü ve 2009’da Shaw Ödülü’nü almıştır. Uzmanlık alanı geometri, topoloji ve matematiksel fiziktir. Özellikle Gromov-Witten ve Seiberg- Witten Değişmezleri’yle (invariants) ilgili çalışmalarıyla ünlüdür. Halen Harvard Üniversitesi matematik bölümünde öğretim üyesidir, http: //www. math. harvard. edu/ people/TaubesCliff.html

 

8--Chuu Lian Terng doktorasını 1971 yılında Brandeis Üniversitesi’nden Richard Palais’nin danışmanlığı altında aldıktan sonra uzun yıllar Northeastern Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 2004 yılında California Üniversitesi-Irvine’da ders vermeye başlamıştır. 1996 yılında Humboldt Bilim Ödülü’nü kazanmıştır. Uzmanlık alanı diferansiyel geometri ve analizdir, https: //www. faculty. uci. edu/ profile.cfm?faculty_id=5122

 

9--Robert Langlands (1936- ) doktorasını 1960 yılında Yale Üniversitesi’nden almıştır. Akademik hayatının çoğunu IAS’te geçiren Langlands 2018 yılında Abel Ödülü’nü ka¬zanmıştır. Bunun dışında 1982’de Cole Ödülü’nü, 1995’te Wolf Ödülü’nü, 2005’te Steele Ödülü’nü, 2006’da Nemmers Ödülü’nü, 2007’de Shaw Ödülü’nü almıştır.

 

9.1--Sayılar kuramı ile geometriyi birbirine bağlayan ünlü Langlands Programı’m başlatan matematikçidir. 1967-1968 yıllarında ODTÜ’de öğretim üyeliği yapmış, 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, 2011 yılında da Galatasaray Üniver-sitesinde Türkçe matematik dersleri vermiştir. http: //publications. ias.edu/rpl/ https://projects.thestar. com/math-the-canadian-who-reinvented -mathematics/ https://publications. ias.edu/rpl/paper/2651

 

Kaynak:Matematik Dünyası-2020-1-2-Sema Salur / sema.salur@rochester.edu

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 617

Eklenme Tarihi : 15.03.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.